S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

 

PARTNERI


» Antioxidanty bioflavonoidy
Význam bioflavonoidov (antioxidantov) pre ľudský organizmu

V ľudskom tele prebieha denne množstvo metabolických reakcií, pri ktorých vznikajú vedľajšie produkty spôsobujúce oxidatívny stres (škodlivé látky, voľné radikály). Denne dochádza k odumretiu milónov buniek a zároveň vznikajú a obnovujú sa nové. Z okolia sa do nášho organizmu dostávajú škodlivé látky a v nemalej miere si sami z dôvodu zlej životosprávy a stresu spôsobujeme vznik ďalších. V ľudskom organizme denne vznikajú stovky buniek, ktoré sú potenciálne zdrojom vzniku nádorových buniek. Imunitný systém chráni organizmus práve pred škodlivými látkami ( vyhľadáva a deaktivuje ich). Ak je však imunitný systém oslabený, škodlivé látky sa hromadia a organizmus nie je schopný ich likvidovať. Príčin môže byť niekoľko. Sú to najmä škodlivé látky z prostredia (potrava, kontakt s karcinogénnymi látkami, radiačné účinky), ktoré spôsobujú v tele vznik viac chybných buniek ako ich je organizmus schopný zlikvidovať. Ale aj každodenný stres znižuje imunitu a obranyschopnosť organizmu. Pri strese uvoľňujú žľazy z vnútornou sekréciou do krvi množstvo látok a hormónov zvyšujúcich výkon organizmu. Ak je tento stav dlhodobý, dochádza k vyčerpaniu a oslabeniu organizmu. Vtedy je telo vystavené nebezpečenstvu vzniku civilizačných chorôb a hlavne nádorových ochorení. Voľné radikály poškodzujú telesné tkanivá tým, že sa snažia zo zdravých buniek odobrať chýbajúce atómy kyslíka a spôsobujú tým oxidatívny stres. Poškodené bunky potom vedú k vzniku civilizačných chorôb. Antioxidanty (polyfenolické zlúčeniny) sú stabilné molekuly, ktoré sa pripájajú k nestabilným oxidantom (voľným radikálom) a likvidujú ich. Odborníci radia prijímať denne ovocie a zeleninu, ktoré sú hlavnými zdrojmi antioxidantov Denný príjem antioxidantov odporúčajú ca. 5000 jednotiek ORAC (Oxigen radical absorbance capacity). Podľa výskumov je priemerná denná dávka v súčasnosti iba ca 1800 ORAC. Je to spôsobené nevhodným zložením stravy,ale aj nedostatkom vitamínov a antioxidantov v bežne dostupných komerčných potravinách..

 

O polyfenolických zlúčeninách, bioflavonoidoch (rastlinných antioxidantoch ).

V bobuľových plodoch vznikajú v priebehu ich rastu a dozrievania prírodné látky (polyfenoly), ktoré ich chránia pred vonkajšími účinkami prostredia (slnečné žiarenie, chemické látky, plesne, škodcovia a iné). Vedci už v mnohých štúdiách potvrdili priaznivé účinky  týchto látok na ľudský organizmus. Polyfenoly tvorí komplex 516 známych látok: Najznámejšie z nich sú flavonoidy, (anthocyaniny, isoflavonoidy, flavony, flavonoly), fenolické kyseliny a lignany. Nachádzajú sa v každej rastline, ale v rúznych množstvách a zložení. Neexistuje jediná ideálna rastlina, alebo plod, ktorý by obsahoval vyvážené a účinné množstvo všetkých týchto látok. Vedci definovali zloženie polyfenolov a ich účinkov takmer vo všetkých významných plodoch a rastlinách. Z nich sa dajú pomocou moderných šetrných technológií získať výťažky pohaté na polyfenolické látky, (antioxidanty). Vedecké skúmanie jednotlivých plodov potvrdilo značné rozdiely v ich zložení. Po 3 rokoch výskumu fínsky vedci stanovili ideálnu zmes plodov, ktorá poskytujú aptimálne zloženie antioxidantov a pri pravidelnom užívaní môžu zdvojnásobiť množstvo antioxidantov v krvi

Okrem už spomínaných antioxidačných a protirakovinových účinkov môžeme vyzdvihnúť antibakteriálne a antivírusové účinky, schopnosť ochrany pečene, obmedzenie vzniku zubného kazu, iniciovanie tvorby epitelových buniek pokožky pri popáleninách. Polyfenolické zlúčeniny majú pozitívny účinok hlavne v črevnom a obehovom systéme. Viažu sa na voľné radikály, blokujú oxidáciu mastných kyselín v bunkovej stene a znižujú oxidáciu LDL cholesterolu (zlého cholesterolu), t.j. znižujú pravdepodobnosť výskytu aterosklerózy. Zlepšujú prietok krvi srdcom, zvyšujú pružnosť cievených stien, čím priaznivo ovplyvňujú srdcovo?cievny systém. Znižujú zhlukovanie krvných doštičiek a tým riziko vzniku trombózy. Môžu pozitívne vplývať aj pri chorobách ako je diabetes, anémia, poruchy imunitného systému a mnohých iných.

Niektoré možné účinky polyfenolov bližšie

Rakovina: Polyfenoly sa ukazujú ako nádej pre liečbu rakoviny, pretože okrem iných antioxidantov obsahujú unikátne látky, ako pterostilben (výborný prostriedok pre liečbu rakoviny hrubého čreva a rakoviny pečene) a kyselinu ellagickú, ktorá v súlade s antocyanínmi a ďalšími antioxidantmi môže pomáhať pri prevencii a liečbe rakoviny ( prsníkov, prostaty, žalúdka a iných).

Srdcovo cievne ochorenia: polyfenoly podporujú kardiovaskulárny systém viacerými spôsobmi. V opakovaných štúdiách zloženia krvi pri príjme (2 dávok flavonoidov denne počas 2-3 mesiacov) boli preukázané znížené hodnoty krvného tuku, zníženia celkového cholesterolu, zvýšenia HDL cholesterolu a zníženie trigliceridov. Bolo tiež dokázané, že pomáhajú chrániť zložky krvi a steny ciev pred oxidáciou a poškodením, ktoré môže viesť k usadzovaniu a upchávaniu ciev..

Spomalenie starnutia: Ak vynecháme genetický faktor, u ktorého nie je zrejmé riešenie a ak vezmeme do úvahy vplyv voľných radikálov na starnutie, potom polyfenoly sú pre nás najjasnejším zábleskom nádeje, pretože majú výraznú antioxidačnú schopnosť absorbovať voľné radikály a obnovovať poškodené bunky hlavne vďaka antocyanidinovým pigmentom.

Mozgové funkcie, pamäť, Alzheimerova choroba: aj tu platí, že pomáhajú hlavne anti oxidačné vlastnosti polyfenolov. Flavonoidy zlepšujú výkonnosť mozgu pri mentálnej činnosti. Antocyaníny môžu zabrániť vzniku a liečiť neurotické poruchy tým, že bránia degenerácii a smrti mozgových neurónov a tým obnovujú zdravie centrálneho nervového systému. Je úžasné, že polyfenolické látky môžu do značnej miery aj liečiť problémy, ako je Alzheimerova choroba. Dokonca sú schopné aj uzdraviť už poškodené mozgové bunky a neuróny tkanív a tým  zvýšiť a predĺžiť mentálnu výkonnosť. To má význam hlavne pri namáhavej duševnej práci a učení.

Protizápalové účinky: Bolo preukázané, že polyfenoly (flavonoidy, fenolické kyseliny) poskytujú dôležité protizápalové účinky pre náš kardiovaskulárny systém a pre mnoho častí tráviaceho traktu (vrátane úst, ďasien, žalúdka a hrubého čreva). Je to dané štruktúrou polyfenolov, ktoré sú zvlášť účinné pri znižovaní rizík nežiadúcich zápalov.

Imunita: polyfenolické antioxidanty, ako flavonoidy antocyaníny, fenolické kyseliny a triesloviny majú veľký účinok na imunitný systém. Pôsobia anti bakteriálne, ako aj pomáhajú oslabenému imunitnému systému odstraňovať voľné radikály.

Infekcie močových ciest: Budovanie kolónií niektorých baktérií, ako napr. E-coli po obvode vnútorných stien močových ciest je zodpovedné za infekcie, čo vedie k zápalom, páleniu pri močení a ďalším komplikáciám. Tu môžu byť prospešné práve špeciálne fenolycké látky, katechíny typu A, ktoré tlmia rast týchto baktérií. proanthocyanidiny (PAC) majú špeciálnu štruktúru (typ väzby), ktoré sťažujú určitým typom baktérií ich zachytenie sa v močových cestách. Sem patria aj patogénne (infekciu spôsobujúce) kmene E. coli, jeden z najčastejších mikroorganizmov podieľajúcich sa na zápaloch močových ciest. Tým, že sťaží nežiadúcim baktériám, ako je E. coli lipnúť na močových cestách, proantocyanidiny bránia rozšíreniu baktérií, ktoré môžu viesť k úplnej infekcii.

Starostlivosť o oči a makulárna degenerácia: polyfenoly sú jednou z najlepších alternatív k okuliarom, kontaktným šošovkám a očným kvapkám. Vzhľadom na ich antioxidačné schopnosti, môžu zabrániť, spomaliť očné problémy, ako sú makulárna degenerácia, šedý zákal, krátkozrakosť a ďalekozrakosť, suché oči a infekcie. Makulárna degenerácia je vážny problém, kedy sa sietnica oka postupne degeneruje, nakoniec môže viesť k úplnej alebo čiastočnej slepote. Modré plody obsahujú špeciálne skupiny antioxidantov tzv. karotenoidov (luteín, astaxantín a i.), flavonoidov (rutín, resveratrol, quercetin i.), ako aj vitamíny C a E, selén, zinok a fosfor, ktoré sú veľmi prospešné a nevyhnutné pre očné zdravie.

 

NjhjO