S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

 

PARTNERI


» Blog zaujímavostí
Čučoriedky z pokladov našej prírody

Čučoriedky Európske ( Vaccinium myrtillus) Čučoriedky Európske sú super potravinou s jedným z najvyšších ORAC ( Oxigen radical absorbance capacity). Oproti príbuznej Čučoriedke Americkej (Vaccinum corymbosum) má v priemere 3-4 krát viac účinných látok ( proantocianidínov). Uvádza sa na 100 gramov čerstvých plodov hodnota ORAC až 9000. Teda 100 gramov prášku má hodnotu ORAC až 90000, čo je jedna z najvyšších hodnôt medzi potravinami. WHO ( svetová zdravotnícka organizácia) odporúča dennú potrebu cca  4000 - 5000 ORAC. Rozpustením 5 gramov prášku v 100ml vody dostanete šťavu na nerozoznanie od čerstvej ( bez konzervantov a sladidiel) a môžete si tým zabezpečiť svoj denný príjem antioxidantov.

Bližšie o čučoriedkach

Čučoriedky Európske patria k tradičným druhom lesných plodov užívaných v našich končinách už od nepamäti. Naši predkovia, ale aj iné národy v severných zemepisných šírkach poznajú ich zdraviu prospešné účinky už po stáročia.

Čučoriedky sú nabité výživnými látkami (fytonutrientami). Zaslúžia si svoju dobrú povesť, pretože obsahujú antioxidanty, ktoré bránia poškodzovaniu buniek v tele, mutácii DNA a následne k vzniku rakoviny. Vďaka svojej antioxidačnej sile čučoriedky eliminujú aj zmeny, ktoré vedú k rôznym chorobám súvisiacim s vekom. Chránia mozog pred oxidačným stresom a zmierňujú účinky Alzheimerovej choroby alebo demencie. Preukázalo sa, že strava bohatá na čučoriedky zlepšuje pamäť a schopnosť učiť sa. Antioxidant pterostilben pomáha znižovať cholesterol a prírodný flavonoid kaempferol znižuje riziko rakoviny vaječníkov u žien. Obsahujú aj antocyanimy a proanthocyanindiny, ktoré pomáhajú spomaľovať zhoršovanie zraku.

Konzumáciou čučoriedok sa predchádza rôznym problémom súvisiacim s infekciami močového ústrojenstva a potláčajú sa problémy, súvisiace s hnačkou a zápchou. Čučoriedky obsahujú aj taníny, ktoré  v tráviacom trakte pomáhajú liečiť zápaly. Vysoký podiel epikatechínov v bobuliach chráni sliznicu tráviaceho traktu pred usadzovaním škodlivý toxických baktérii a to najmä  E. Coli a Helicobacter, ktoré sú najčastejšou príčinou vredov a rakoviny žalúdka a hrubého čreva. Čučoriedky sú teda jedinečným a ideálnym prostriedkom na udržanie zdravého tráviaceho traktu bez toxických látok.

Výživné látky

Čučoriedky sú pre svoj obsah Fytonutrientov potravinovou “superstar“. Tieto plody obsahujú významné množstvo anthocyanidýnov, (antioxidačných látok, ktoré dávajú plodom modrú, fialovú a červenú farbu). Najznámejšie čučoriedkové antokyánidýni sú malvidiny, delphinidiny, pelargonidiny, cyanidiny a peonidiny. Okrem toho, čučoriedky obsahujú významné množstvo organických kyselín: (hydroxycinna-mické, hydroxybenzoové) a flavonolov.

Čučoriedky tiež obsahujú unikátne plyfenolové antioxidanty pterostilben a resveratrol.

Čučoriedky sú veľmi dobrým zdrojom antioxidačných vitamínov C a E, mangánu, srdcu prospešnej vlákniny. Sú tiež dobrým zdrojom vitamínov skupiny B nevyhnutných pre metabolizmus bielkovín a hlavne pre udržanie zdraviu prospešných mikroorganizmov v tráviacom trakte.

 

Fytonutrienty v čučoriedkach

Typ Fytonutrientov

Špecifické molekuly

Fenolické kyseliny

Kyseliny hydroxybenzoové, vrátane kyseliny vanilínovej; kyseliny hydroxycinnaminové vrátane kyselíny caffeinovej, coumarinovej, cinnaminovej a ferulickej

Proanthocyanidiny

epicatechíny

Anthocyaniny

malvidiny, delphinidiny, pelargonidiny a peonidiny

Flavonoidy

quercetin, myricetin, kaempferol

Triterpenoidy

kyselina ursolická

 

 

Čučoriedky obsahujú:

  • Vitamíny A, C, D, E,K, B-1, 2, 3, 6 a 12 a kyselina pantothenová
  • Viac ako 13 životne dôležitých minerálov vrátane (zinok, železo, vápnik, jód, selén, horčík)
  • Najbohatší prírodný zdroj organických kyselín
  • Všetkých 21 esenciálnych a neesenciálnych aminokyselín
  • Celý komplex esenciálnych mastných kyselín vrátane omega 3, 6 a 9
  • Nízky GI (glykemický index) pre veľmi nízky obsah prírodného cukru
  • Viac ako 25 druhov antioxidantov
  • Všetko 100% prírodné

 

Niektoré účinky čučoriedok bližšie

  • Spomalenie stárnutia: Ak vynecháme genetický faktor, u ktorého nie je zrejmé riešenie a ak vezmeme do úvahy vplyv voľných radikálov na starnutie, potom modré plody sú pre nás najjasnejším zábleskom nádeje, pretože sú nabité antioxidantmi. Svojou schopnosťou absorbovať voľné radikály ORAC až 6400 umol TE/100 g  sú super ovocím číslo 1 vo svete. Je to hlavne kvôli najvyššiemu obsahu antokyanínových, pigmentov zodpovedných za ich tmavomodrú farbu. Množstvo ostatných antioxidantov (polyfenoly, triterpény) a vitamínov C a E sú tiež významným faktorom spomaľujúcim starnutie.
  • Ochrana tráviaceho traktu: čučoriedky sa účinné pri ochrane tráviacej sústavy, pretože obsahujú niektoré látky epikatechíny chrániace sliznicu tráviaceho traktu pred usadzovaním škodlivý toxických baktérii a to najmä  E. Coli a Helicobacter, ktoré sú najčastejšou príčinou vredov a rakoviny žalúdka a hrubého čreva.
  • Infekcie močových ciest: Budovanie kolónií niektorých baktérií, ako napr. E-coli po obvode vnútorných stien močových ciest je zodpovedné za infekcie, čo vedie k zápalom, páleniu pri močení a ďalším komplikáciám. Tu môžu byť prospešné práve čučoriedky. Čučoriedky obsahujú katechíny (zmes vytvorená veľkými polymérmi), ktoré tlmia rast týchto baktérií. Tieto ťažké a veľké molekuly vymývajú škodlivé baktérie pozdĺž močových ciest. Zatiaľ boli tieto látky zistené iba v čučoriedkach a brusniciach.
  • Starostlivosť o oči a makulárna degenerácia: čučoriedky sú jednou z najlepších alternatív k okuliarom, kontaktným šošovkám a očným kvapkám. Vzhľadom na ich antioxidačné schopnosti, môžu zabrániť, spomaliť očné problémy, ako sú makulárna degenerácia, šedý zákal, krátkozrakosť a ďalekozrakosť, suché oči a infekcie. Makulárna degenerácia je vážny problém, kedy sa sietnica oka postupne degeneruje, nakoniec môže viesť k úplnej alebo čiastočnej slepote. Modré plody obsahujú špeciálne skupiny antioxidantov tzv karotenoidov (luteín, azaaxantín a i.), flavonoidov (rutín, resveratrol, quercetin i.), ako aj vitamíny C a E, selén, zinok a fosfor, ktoré sú veľmi prospešné a nevyhnutné pre očné zdravie.
  • Mozgové funkcie, pamäť a Alzheimerova choroba: Opäť platí, že tu pomáhajú hlavne antioxidačné vlastnosti modrých bobúľ. Antokyaníny, selén, vitamíny A, B-komplex, C a E, zinok, draslík, mangán, horčík, meď apod. Okrem iného, ??môžu zabrániť vzniku a liečiť neurotické poruchy tým, že bránia degenerácii a smrti mozgových neurónov, buniek a tiež tým, že obnovujú zdravie centrálneho nervového systému. Je úžasné, že tieto bobule môžu do značnej miery aj liečiť závažné problémy, ako je Alzheimerova choroba. Dokonca sú schopné aj uzdraviť už poškodené mozgové bunky a neuróny tkanív, aby bola naša pamäť schopná fungovať čo najdlhšie.
  • Rakovina: čučoriedky sa ukazujú ako nádej pre liečbu rakoviny, pretože obsahujú niektoré látky, ako pterostilben (výborný prostriedok pre liečbu rakoviny hrubého čreva a rakoviny pečene) a kyselinu ellagickú, ktorá v súlade s antokyanínmi a ďalšími antioxidantmi môže pomáhať pri prevenciu a liečbe rakoviny ( prsníkov, prostaty, žalúdka a iných).
  • Srdocovo cievne ochorenia: Je  mnoho rôznych ciest ako čučoriedky podporujú kardio -vaskulárny systém. V opakovaných  štúdiách zloženia krvi pri príjme (obvykle vo výške 1-2 dávky čučoriedok za deň počas 2-3 mesiacov) bolo preukázané zníženie krvného tuku, vrátane zníženia celkového cholesterolu, zvýšenie HDL cholesterolu a zníženie triglyceridov. Rovnako bolo dokázané, že pomáhajú chrániť krvné zložky pred oxidáciou, ktorá by mohla viesť k prípadnému usadzovaniu a upchávaniu ciev. Bola tiež preukázaná ochrana buniek cievnych stien pred poškodením. Zaujímavá je schopnosť čučoriedok zvyšovať plazmatickú antioxidačnú kapacitu. Nedávny výskum pridal ešte ďalší faktor, vedúci k pochopeniu čučoriedok ako ochrany srdca. Táto skutočnosť sa týka enzýmu (syntáza oxidu dusnatého (NOS)). Väčšina štúdií sa zamerala na NOS v podobe tzv inducibilného NOS, alebo (INOS). Prebytok enzýmu INOS je všeobecne spojený so zvýšeným rizikom zápalov. Avšak, existuje aj ďalšia forma NOS tzv. endogénna NOS, alebo (ENOS). Zvýšená  aktivita ENOS je zvyčajne spojená so zlepšením v kardiovaskulárnych funkcií. Nedávne štúdie ukázali, že denný príjem čučoriedok môže viesť práve k zvýšeniu aktivity ENOS, a tento výsledok je považovaný ako vysvetlenie niektorých jedinečných zdravotných benefitov čučoriedok pre kardiovaskulárny systém.
  • Imunita: Modré bobule sú veľmi bohaté na antioxidanty, ako antokyaníny, vitamín C, B komplex, vitamín E, vitamín A, meď (veľmi účinný imunitný a antibakteriálny prvok), selén, zinok, železo (podporuje imunitu zvýšením hemoglobínu a koncentrácie kyslíka v krvi) a ďalšie látky podporujúce imunitný systém a prevenciu infekcií.
Brusnice z pokladov našej prírody

Brusnica čučoriedková ( Vaccinium microcarpum) podobne ako Čučoriedky európske sú jedným z najhodnotnejších zdrojov  bohatých na vzácne vitamíny, antioxidnaty, minerály a stopové prvky. Už od nepamäti sú využívané pre svoje úžasné liečivé a preventívne účinky. Rastie v horských polohách 900 až 1800 metrov nad morom, alebo v severských tundrách. Naši predkovia si ju cenili hlavne pri liečbe ochorení tráviaceho a močového ústrojenstva. Dnešné výskumy potvrdzujú blahodárne účinky brusníc ma celkové zdravie.

 

Brusnice a najmä brusnicová šťava sú cenené pre schopnosť zabrániť infekcii močových ciest (IMC), čiastočne pre kyslosť brusnice. Nedávny výskum ukázal, že to nie je kyslosť brusnice, ale neobvyklý charakter ich proanthokyanidínov (PAC), ktoré súvisia s prevenciou infekcie močových ciest. Špeciálna štruktúra týchto PAC (vrátane typu väzieb medzi ich zložkami), pôsobia ako bariéra proti baktériám, ktoré by sa inak uchytili na steny močových ciest. V mnohých štúdiách bolo potvrdené, že bráni vzniku IMC aj pri recidivujúcich infekciách močových ciest. Ale celá táto oblasť výskumu otvorila dvere k pochopeniu ďalších možných výhod brusníc. Napríklad, žalúdočné vredy často súvisia s premnožením jedného konkrétneho druhu baktérií žalúdka (Helicobacter pylori) na žalúdočnej sliznici. V podstate rovnakým spôsobom ako brusnice môžu pomôcť zabrániť uchyteniu baktérií na sliznice močových ciest, môžu tiež pomôcť predísť uchyteniu baktérií na sliznici žalúdka. Výskumy potvrdili, že brusnice môžu pomôcť ako ochrana pred žalúdočnými vredmi.

Výskumy z poslednej doby ukázal, že konzumácia šťavy z celých brusníc vo forme nápojov, v porovnaní s brusnicovými extraktmi konzumovanými vo forme kapsúl a tabliet, lepšie chráni náš tráviaci, kardiovaskulárny systém ako aj našu pečeň a obličky. Táto súčinnosť sa nachádza iba v šťavách získaných z celých bobúľ. Toto pravidlo sa vzťahuje na celý komplex antioxidačných, protizápalových a protirakovinových účinkov brusníc. Keď hovoríme o zdravotných prínosoch brusníc, je potrebné podotknúť, že mnoho štiav dostupných na trhu sa obohacuje cukrom a inými prídavnými látkami. Naša šťava vo forme prášku je získaná lisovaním celých plodov a následným sušením (liofylizáciou) bez pridania iných aditív. Má teda maximálny, zdraviu prospešný potenciál.

Výživné látky

Brusnice nám poskytujú úžasné množstvo výživných látok ( fytonutrientov). Medzi tieto patria najmä fenolové kyseliny (hydroxycinnamická, koffeická, kumarová a ferulová kyselina), proanthocyanidiny (najmä epicatechiny), antokyány (vrátane cyanidinov, malvadinov a peonidinov), flavonoidy (vrátane quercetinu, myricetínu a kaempferolu) a triterpenoidy (najmä ursolická kyselina). Mnoho z týchto fytonutrientov poskytuje antioxidačné, protizápalové a protirakovinové zdravotné výhody. Brusnice sú tiež výborným zdrojom vitamínu C, veľmi dobrým zdrojom vlákniny a mangánu a dobrým zdrojom vitamínu E a vitamín K.

Fytonutrienty v brusniciach

Typ Fytonutrientov

Špecifické molekuly

Fenolické kyseliny

Kyseliny hydroxybenzoové, vrátane kyseliny vanilínovej; kyseliny hydroxycinnaminové vrátane kyselíny caffeinovej, coumarinovej, cinnaminovej a ferulickej

Proanthocyanidiny

epicatechíny

Anthocyaniny

malvidiny, delphinidiny, pelargonidiny a peonidiny

Flavonoidy

quercetin, myricetin, kaempferol

Triterpenoidy

kyselina ursolická

 

 

 

Niektoré účinky brusníc bližšie

Infekcie močových ciest (IMC)

Proanthocyanidiny (PAC) v brusniciach majú špeciálnu štruktúru (typ väzby), ktoré sťažujú určitým typom baktérií ich zachytenie sa v našich močových cestách. Do týchto typov baktérií patria aj patogénne (infekciu spôsobujúce) kmene E. coli - jeden z najčastejších mikroorganizmov podieľajúcich sa na zápaloch močových ciest. Tým, že sťaží nežiaducim baktériám, ako je E. coli lipnúť na močových ciestách, PAC z brusnice zabránia rozšíreniu populácie baktérií, ktoré môžu viesť k úplnej infekcii.

 

Protizápalové účinky

Bolo preukázané, že brusnicová šťava poskytuje dôležité protizápalové účinky pre náš  kardiovaskulárny systém a pre mnoho častí tráviaceho traktu (vrátane úst, ďasien, žalúdka a hrubého čreva). Je to dané štruktúrou fytonutrientov v brusníciach, ktoré sú zvlášť účinné pri znižovaní rizík nežiaducich zápalov. Brusnice majú veľký význam v hygiene ústnej dutiny. V prípade ďasien, môžu brusnice pomôcť znížiť riziko ochorenia parodontu. Pri chronickom zápale ďasien môže dôjsť k poškodeniu tkaniva, ktoré podporuje naše zuby. Je to presne tento druh zápalu, ktorý sa spúšťa pokračuje nadprodukciou niektorých cytokínov. (Cytokíny sú molekuly ktoré naše bunky podnecujú pripojiť sa k zápalovej reakcii). Fytonutrienty v brusnicovej šťave znížia tieto zápalové kaskády práve na cytokínovej úrovni. Produkcia pre-zápalových cytokínov, ako je interleukín 6 (IL-6) a RANTES sú regulované, až zastavené. Okrem toho, brusnice znižujú aktivitu enzýmov cyklooxygenázy 1 (COX-1) a cyklooxygenázy 2 (COX-2). Tieto enzýmy sú kľúčovými faktormi pre výrobu iných prozápalových  molekúl a inhibíciou týchto enzýmov, brusnice výrazne znižuje riziko nežiaducich zápalov.
Bolo tiež dokázané, že užívanie brusnicovej šťavy znižuje riziko chronických zápalov v žalúdku, hrubom čreva  a kardiovaskulárnom systéme (najmä v stenách ciev).

 

Vznik obličkových kameňov

Obličkové kamene môžu byť tvorené z rôznych minerálov, vrátane ich kombinácií. Najbežnejší typ obličkových kameňov tvorí vápnik a kyselina šťaveľoveá a sú nazývané kalcium oxalátovými kameňmi. Medzi dospelými asi 75% tvoria tieto kamene. Naproti tomu, brusnice majú schopnosť zvýšiť koncentráciu vápnika a oxalátov v moči, môžu znížiť pravdepodobnosť usadzovania vápnika a oxalátov.

Ochrana srdcovo cievneho systému

Zdravie kardiovaskulárneho systému je možná najlepšie preskúmanou oblasťou prínosu brusníc pre zdravie. Je to kombinovaný vplyv brusnícových antioxidantov a protizápalových fytonutrientov. Oxidačný stres a chronické zápaly môžu priniesť veľké riziko poškodenia našich ciev. Akonáhle sú naše cievy poškodené, môže sa v nich začať proces tvorby zubného plaku, a riziko aterosklerózy (zhrubnutie cievnych stien a ich blokovanie), môže byť výrazne zvýšené. Príjmom brusnicovej šťavy (v normálnom každodennom množstve 200 ml) bolo preukázané, aby sa zabránilo tvorbe dvoch enzýmov, ktoré sú kľúčovým prvkom v procese aterosklerózy (inducibilnej syntázy oxidu dusnatého INOS a cyklooxygenázy 2 alebo COX-2). V oboch prípadoch bolo tiež preukázané, že brusnice zabránili aktivácii týchto enzýmov a blokovali aktivitu prozápalových cytokínov - molekúl nazývaných tumor nekrotizujúci faktor alfa (TNF-alfa). Tieto protizápalové prínosy brusníc sú kritickými komponentmi v ochrane srdcovo-cievneho systému.

Antioxidačná ochrana

Z hľadiska výskumu musíme brať v úvahu obzvlášť dva dôležité body o antioxidačných účinkoch brusníc. Prvý z nich je úžasná kombinácia antioxidantov. Brusnice sú bezpochyby zvláštna a úžasná kombinácia fenolových antioxidantov, proanthocyanidinov, antokyanínov, flavonoidov a triterpenoidov. Unikátna je najmä kombinácia troch antioxidantov (resveratrol, piceatannol a pterostilben), objavených v brusniciach. Po druhé, sú výsledky výskumu, pokiaľ ide o súčinnosť týchto živín. Fytonutrienty v brusnicovej šťave poskytujú maximálny antioxidačný  prospech len v kombinácii s ostatnými, konvenčými antioxidantami, ktoré sa tiež hojne nachádzajú v brusnícich, ako sú mangán, vitamín C a ostatné prvky.

 

Parotirakovinové účinky

V posledných 10 rokoch žiadna oblasť výskumu brusníc nebola zaujímavejšia, ako výskum brusníc a rakoviny. Rok po roku, vedci identifikujú nové mechanizmy, ktoré opisujú brusnice ako cytostatíkum. Tieto mechanizmy sú teraz známe a zahŕňajú: zablokovanie expresie MMP (matice metalloproteinazy), inhibícia ODC (enzýmu ornitin dekarboxyláza), stimulácia QRS (enzýmov CHINON reduktázy), inhibícia CYP2C9 a spustenie apoptózy (programovanej bunkovej smrti) v nádorových bunkách. Je dôležité zdôrazniť, že tento úžasný zoznam protinádorových vlastností brusnicovej šťavy vedie k označeniu brusnice ako potraviny pre prevenciu a pomoc pri liečbe rakoviny. Tento rakovinovo-preventívny prínos brusníc sa obzvlášť potvrdil v prípade rakoviny prsníka, hrubého čreva, pľúc a prostaty.

Žiadny z rakovinou súvisiacich prínosov brusníc nie je prekvapujúci, pretože brusnice sú nabité antioxidačnými a protizápalovými živinami. Chronický  oxidačný stres (z nedostatku antioxidačných látok) a chronické zápaly (z nedostatku protizápalových látok) sú dva hlavné rizikové faktory vedúce vzniku rakoviny. So svojou jedinečnou škálou antioxidačných a protizápalových živín, sú brusnice ideálnym prostriedkom, aby znížili riziko vzniku rakoviny.

 

Zdravie zažívacieho traktu

Ak zoberiete do úvahy prínos brusníc pre zdravie našich úst a ďasien (zníženie rizika ochorenia parodontu), žalúdka (znížené riziko žalúdočného vredu), a hrubého čreva (zníženie rizika rakoviny hrubého čreva), dôjdeme k záveru, že brusnice sú vo svojej schopnosti chrániť zažívací trakt skutočne jedinečnými medzi všetkými plodmi. Všetky kategórie fytonutrientov známych z brusníc hrajú dôležitú úlohu v podpore zažívacieho traktu.

Nedávny výskum tiež ukázal, že brusnice môžu pomôcť optimalizovať rovnováhu baktérií v našom tráviacom trakte. Účastníci v jednej nedávnej štúdii, ktorá zahŕňala pitie brusnicovej šťavy (v množstve cca 200 ml denne počas 3 mesiacov) sa podarilo zvýšiť počet bifidobaktérií v tráviacom trakte pri zachovaní ostatných druhov baktérií (bifidobaktérie sú zvyčajne považované za žiaduce a "priateľské" baktérie). Ako výsledok, bol relatívne množstvo bifidobaktérií väčšie a bakteriálne prostredie tráviaceho traktu môžu bolo priaznivejšie.

Šťava z mladého zeleného jačmeňa

Zelený jačmeň

Význam užívania zelených potravín je aktuálnou témou poslednej doby. Zvláštna pozornosť je venovaná hlavne šťavám z mladých rastlín. Bolo uskutočnených mnoho výskumov, ktoré potvrdili opodstatnenosť a zdravotný prínos týchto štiav pre ľudský organizmus. Šťava z mladých výhonkov jačmeňa je jedným z najbohatších prírodných zdrojov fytonutrientov a je zaradená medzi t.z.v. superpotraviny. Je bohatá na aminokyseliny, ktoré sú proporcionálne vyvážené a ideálne pre ľudský organizmus. Obsahuje široké spektrum esenciálnych látok z ktorých majú najväčší význam chlorofyl a veľké množstvo enzýmov. Ďalej obsahujú významné množstvo vo vode rozpustných vitamínov, vitamín E, vitamín K, beta karotén a lute-ín. Šťavy z mladého jačmeňa sú užívané ako prírodné tonikum a zdroj prírodnej energie na celom svete hlavne v posledných desaťročiach. Štúdie zamerané na ich účinky potvrdili efektivitu hlavne pre: spoma-lenie procesu starnutia, protizápalové účinky, regeneráciu na bunkovej úrovni, antioxidačnú aktivitu,  udržiavanie acido-bázickej rovnováhy (alkalizácia) a mnoho ďalších.

 

Čistiace a uzdravujúce účinky mladej šťavy z jačmeňa sú prisudzované hlavne bohatému obsahu chloro-fylu, ktorý je cenený pre svoju schopnosť budovať a obnovovať hlavne červené krvinky. Nie div, veď chlorofyl je svojim zložením podobný hemoglobínu. Chlorofyl je tiež cenený ako silný detoxikačný pr-vok. V šťave z mladého jačmeňa bolo identifikovaných množstvo enzýmov, medzi ktorými sa nachádza aj enzým SOD ( Super Oxid Dysmutáza). Tieto enzýmy sú veľmi citlivé a prirodzene sa vyskytujúce zložité bielkoviny, ktoré štartujú metabolické aktivity v našom tele, podporujú náš imunitný systém, podporujú lepší krvný obeh a detoxikáciu, pomáhajú tráveniu bojovať s voľnými radikálmi, a dávajú nám energiu. Šťava z mladého jačmeňa obsahuje mnoho ďalších nutričných látok, ktorých popis by vyžadoval rozsah celej knihy.

 

Čiastočný zoznam účinkov šťavy z mladého jačmeňa
• Prirodzene zvyšuje energiu
• Je bohatá na antioxidanty
• Zlepšuje trávenie a vyprázdňovanie
• Alkalizuje vnútorné prostredie organizmu
• Pomáha obnovovať imunitný systém
• Poskytuje základné stavebné prvky pre rast a obnovu organizmu
• Pomáha prečisťovať organizmus
• Má protizápalové účinky
• Podporuje mozgovú činnosť a
• Spomaľuje proces starnutia organizmu

• Pomáha obnovovať poškodené bunky organizmu

• Pomáha zvyšovať účinnosť vitamínov

• Znižuje riziko vzniku nádorov, hlavne tráviacej sústavy

• Pomáha udržovať hladinu krvných cukrov

• Pomáha udržovať hladinu cholesterolu v krvi

 

Aminokyseliny

Šťava z mladého jačmeňa obsahuje dvadsať aminokyselín, vrátane ôsmich esenciálnych, ktoré si telo    nemôže produkovať samo.
• Aminokyseliny sú základnými stavebnými látkami bielkovín a sú tak nevyhnutné pre rast nových a

obnovu poškodených buniek. Sú základnou súčasťou nevyhnutnou pre imunitný systém
• Arginín podporuje hojenie rán, metabolizuje na oxid dusný, ktorý podporuje relaxáciu ciev a zlepšuje

tým krvný obeh. Je potrebný pre imunitný systém
• Alanín, podporuje udržanie hladiny krvnej glukózy a je potrebný pre produkciu hormónov
• Izoleucín, Leucín, Valin, vetvené aminokyseliny (BCAA), sú dôležité pre bielkovinovú syntézu, ale aj

pre funkcie imunitného a nervového systému
• L-tyrozín pomáha regulovať chuť do jedla a stimuluje bielkovinovú syntézu

 

 

 

Enzýmy:


Enzýmy sú hlavnými iniciátormi mnohých procesov v organizme. Šťava z jačmeňa obsahuje veľké množstvo aktívnych enzýmov.
• pôsobia ako katalyzátor pre mnoho základných bunkových reakcií.
• sú nevyhnutné pre tráviace procesy a celkovo zlepšujú zažívacie pochody
• poskytujú významné antioxidačné účinky
Najznámejši enzým v šťave z jačmeňa je superoxidismutáza (SOD). Tento telu vlastný antioxidant neutralizuje veľké množstvo voľných radikálov, ktorým je telo vystavené z vonka aj z vnútra..

 

Vedecké výskumy o zelenom jačmeni:

 

Vedecké výskumy na popredných univerzitách ako Kalifornská univerzita v Davise a na George Wash-ingtonovej Univerzite zistili, že šťava z jačmeňa obsahuje hlavne účinné antioxidanty superoxiddismutáza (2'-O-glycosylisovitexin 2'-O-GIV) a vitamín E sukcináty. Pri každej z týchto dôležitých fytochemikálii bolo preukázané, že zabraňuje peroxidácii lipidov, spôsobenej voľnými radikálmi. Šťava z jačmeňa je tiež bohatá na chlorofyl, ktorý má detoxikačné, protizápalové, antibakteriálné a čistiace účinky. Už v roku 1930 vedci analyzovali všetky živiny potrebné pre zdravie. Výskum obilných štiav ukázal, že sú jedeny z najsilnejších koncentrovaných zdrojov prirodzene sa vyskytujúcich vitamínov a minerálnych látok, rov-nako ako mnohých ďalších zložiek. Sušená jačmenná tráva vo forme tabliet bola podávaná ako doplnok stravy dlho predtým, než boli dostupné umelo izolované vitamíny a minerály. Uvedením syntetizovaných vitamínov na trh sa na jačmenné trávy pozabudlo. Teraz sa zdá, že karta sa obrátila, a aj keď stále ešte nepoznáme všetky zložky jačmenných štiav, naše prehĺbené vedomosti vedú k záveru, že príroda to vie najlepšie. Liečebné a zdravotné účinky štiav z mladého jačmeňa sú ďaleko lepšie, ako umelo syntetizované vitamínové a minerálne tabletky.

 

Japonskí vedci izolovali zo zeleného jačmeňa izoflavonoidy, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti, týkajúce sa najmä peroxidácie lipidov.  Bolo zistené, že Flavanoid tzv 2-0-GIV má aj ďalšie antioxidačné, antialergénne  a protizápalové vlastnosti (Shibamato et al 1994).

 

Umelo syntetizované hypofyzálne rastové hormóny si rýchlo získali povesť ako silný "nástroj" proti stárnutiu a na podporu hojenia rán v tele (pri užívaní vysokých dávok týchto hormónov vznikajú značné riziká). V šťavách mladého jačmeňa boli objavené ale prirodzené prekurzory týchto hormónov, ktoré môžu pomôcť pri podpore celkového zdravia.

 

Za viac ako 70 rokov mnoho ďalších výskumov ukázalo veľa výhod pravidelnej konzumácie šťavy zo zeleného jačmeňa, a skúsenosti ukázali, že sa jedná o skutočne  mimoriadne účinný doplnok stravy.

 

 

 

šťava z mladého jačmeňa   NUTRI  ELEMENTS

 

Prinášame na trh jeden z najkvalitnejších a zo všetkých dostupných jačmenných štiav najviac koncentro-vaný produkt. Na výrobu jedného kg prášku v našom produkte je potrebné 30 litrov vylisovanej šťavy. Obsahuje 900 mg chlorofylu na  100 g prášku, čo je 3 x viac ako doteraz dostupné produkty. Je vyrábaný patentovaným výrobným postupom. Celý výrobný proces prebieha bez prístupu vzdušného kyslíka a suší sa v ochrannej atmosfére pri teplote 3o C. Neobsahuje žiadne prídavné látky. Jedná sa o produkt s najvyšším obsahom enzýmov a výživných látok a s najvyšším vitalizujúcim potenciálom. Naša šťava z mladého jačmeňa bola vyznamenaná niekoľkými oceneniami.

 

-       Cena štátu UTAH ( Za dokonalú výrobu a enviromentálny prínos) doteraz jediná ocenená výroba

-       Cena prestížneho časopisu Nutrition Business Jornal ( Za organickú dokonalosť)

 

Proces pestovania a spracovania mladého jačmeňa

 

Prostredie v ktorom rastie mladý jačmeň má zásadný význam pre kvalitu a vitalitu konečného produktu (šťavy). Náš mladý jačmeň je pestovaný od v oblasti, ktorá bola pre jeho pestovanie špeciálne vybraná ako najvhodnejšia. Leží v podhorskej oblasti štátu Utah. Táto pôda nebola nikdy predtým obhospodarovaná a je najbohatšia na výživné látky, ktoré sa tam ukladali od nepamäti. Rieky tu ukladali nánosy z okolitých hôr, ktoré sú sopečného pôvodu. Nikde inde sa nenašli podobné podmienky. Táto krajina je vzdialená od priemyselných oblastí a je chránená vysokými horami.

 

Mladý jačmeň sa pestuje skoro na jar a neskoro na jeseň na certifikovaných organických farmách. Pestuje sa len pri nízkych teplotách, kedy majú rastliny najvyšší potenciál tvorby koreňového systému. Po tom, čo sa objavia prvé výhonky, rastliny sústredia svoju energiu na rozvoj koreňových systémov. Tento má zásadný význam pre množstvo živín, pretože umožňuje rastlinám ťahať minerály a stopové prvky z pôdy do svojich listov a využiť ich na produkciu cenných enzýmov. Keď sú mladé rastliny vo vrcholnej fáze svojho rastu a v najväčšej potencii sú vhodné pre zber. Mladé rastliny sa zbierajú zavčas ráno, pokiaľ je na nich ešte rosa a okamžite sa transportujú do blízkej organicky a kosher certifikovanej spracovateľskej prevádzky. Okamžite sú pri nízkej teplote 3oC umývané tak aby sa uchovali enzýmy a chlorofyl. Ďalej postupujú na lisovanie a sušenie, kde sa unikátnou technológiou v ochrannej atmosfére CO2 získava čistý prášok. Počas celého procesu je surovina chránená pred vzdušným kyslíkom a teplom. Takto sa získava najkvalitnejšia jačmenná šťava.

 

Výsledkom je prášok mimoriadnej kvality, ktorý je nabitý  výživnými látkami a energiou.  Prášok zo šťa-vy mladého jačmeňa NUTRI ELEMENTS má čistú a jemnú chuť, je úplne rozpustný v kvapalinách a neobsahuje žiadne prídavné látky. Je ideálny pre široké spektrum aplikácií a je o krok vpredu pred ostat-nými produktami na trhu. Je to prášok obsahujúci koncentrované množstvo prakticky všetkých potrebných minerálov a vitamínov, v skutočnosti  je to komplexný doplnok a bude podporovať zdravie ako celok synergicky.

 

Bohužiaľ, väčšine jačmenných štiav na trhu chýba mnoho týchto zdraviu prospešných vlastností. Sú pestované na obyčajných pôdach bez organických postupov. Sú väčšinou spracované a sušené pomocou štandardných metód, vrátane sprejového sušenia, ktoré znehodnocuje enzýmy, chlorofyl a živiny pri vysokej teplote a vplyvom prítomného kyslíka. Okrem toho sa do bežných práškov často pridáva maltodextrín (spracované lacné cukry) a iné  lacné plnívá ( ryžový proteín). Na trhu sú v ponuke aj produkty, v ktorých sú iba zomleté sušené listy mladého jačmeňa. Tieto produkty sa nemôžu porovnávať s výrobkom ako je šťava z mladého jačmeňa NUTRI ELEMENTS.

 

Prečo je sušená šťava z mladých jačmenných listov lepšia ako prášok zo sušených jačmenných lístkov?
Mnohé aminokyseliny sú stavebnými kameňmi bielkovín, a mnoho enzýmov sa nachádzajú iba v sušenej šťave. V sušených listoch sa nenachádzajú takmer žiadne enzýmy. Analýza enzýmov prítomných v čers-tvej tráve jačmeňa je takmer totožná s analyzovanou sušenou  šťavou. Tiež vôňa čerstvej šťavy jačmennej trávy je takmer totožná s vôňou sušenej šťavy, ktorá sa pridá do vody, aby sa re-hydrovala. Sušené mleté listy mladého jačmeňa tieto vlastnosti nemajú.

 

 

Nasledujúce živiny sú obsiahnuté v sušenej šťave z mladého jačmeňa a toto nie je ich úplný zoznam

Aspartát, aminotransferáza, alanín, arginín, kyselina asparágová, biotín, Bór, Beta karotén, vápnik, katalázy, chloridy, cholín, cytochrómoxidázy, chróm, DNase cystínu, kobalt, niacín, kyselina listová, oxidázy mastných kyselín, kyselina glutamová, meď, kyselina pantoténová, hexokináza, glycín, jód, vitamín B1, kyselina jablčná, histidín, železo, vitamínu B2, dusičnany reduktázy, izoleucín, horčík, vitamín B12, peroxidázy, Lyzín, nikel, vitamín C, peroxidázy katalázy, metionín, fosfor, vitamín E , fosfatázy, fenylalanín, draslík, vitamín F, fosfolipázy, Prolín, selén, vitamín K, Polyphenoloxidaza, serín, sodík, vitamín P, treonín, síra, superoxidismutáza, tryptofán, zinok, Transhydrogenaza, tyrozín,

plus 50 ďalšich stopových prvkov a  minerálov vo vyváženej forme, ktorú vaše telo môže využiť efektívne.

 

 

Prednosti jačmeňa NUTRI ELEMENTS:

  • 100% organicky certifikovaný
  • Kosher a Halal certifikovaný
  • Bez použitia geneticky modifikovaných osív GMO free
  • Sušený pri teplote 3oC, v ochrannej atmosfére bez prístupu kyslíka
  • 100% čistá šťava bez použitia prídavných látok a lacných plnív
  • Bez gluténu
  • Najvyšší obsah chlorofylu 9,1 mg 1g. ,čo je 3 x viac ako ostatné produkty na trhu/
  • Enzymaticky bioaktívny, vrátane enzýmu SOD
  • Najvyšší obsah bielkovín až 37%, čo je o 30% viac ako ostatné produkty na trhu
  • Najvyšší obsah minerálov a stopových prvkov až o 30% viac ako ostatné produkty na trhu
  • Pestuje sa na organických pôdach v prostredí panenskej prírody bez chemických látok

Jedna dávka : 3 g  (1 čajová lyžička)

Množstvo na                             100 g             jednu dávku (3 g)  % ODD*

Energia                         245 kcal/1024kJ   7,4 kcal/38,7kJ

Sacharidy                                   26,9 g                   0,84 g                   0 %

Vláknina                                      4,3 g                   0,13 g                 0,5 %

Bielkoviny                                 37,0 g                   1,11 g                 6,6 %

Tuky                                            <  1 g                <  0,1 g                    0 %

Cholesterol                                      0 g                       0 g                     0 %

Vitamín A                                1690 µg               50, 7 µg                 5,8 %

Beta Karotén                             1640µg               49,2  µg                    -

Vitamín B12 (cobalamin)           0,6 µg                 0,02 µg                0,8 %

Vitamín C                                   595 mg              17, 8 mg                 22  %

Vitamín E (Tocopherol)              9,2 mg               0,31 mg                 2,6 %

Vitmín K                                      950 µg               28,5 µg                    -

Kyselina listová                         1150 µg               34,5 µg                17,3 %

Chlorophyl                                  910 mg                9,1 mg                     -

Beta Galctoidaza enz.         >100.000 UI           >3.000 UI                    -

Beta Glucosidaza enz.          >30.000 UI              >900 UI                     -

Alpha Manosidaza enz.      >210.000 UI            >6300 UI                     -

Acid Phospathaza enz.        >230.000 UI           >6900 UI                      -

Super Oxid Dismutaza        >620,000 UI         >18600 UI                      -

*ODD odporúčaná denná dávka

Množstvo jednotlivých látok v zložení sa môže v každej dávke mierne líšiť

 

Ako užívať zelený jačmeň

 

Rozpustite 1 až 2 čajové lyžičky v pohári čistej vody. Neužívajte s horúcimi tekutinami, pretože teplo neutralizuje aktívne enzýmy. Užite raz alebo radšej dvakrát denne na lačný žalúdok asi 30 min. pred jedlom. Uchovávajte v uzatvorenom obale na chladnom a suchom mieste. Citliví jedinci by mali začať s nižšou dávkou, napr. pol lyžičky denne a postupne zvyšovať až podľa vlastných pocitov.

 

Ďalším dôvodom pre nižšie počiatočné dávky, je znížiť množstvo látok, ktoré začne telo uvoľňovať pri náhlom zvýšení prívodu výživných látok. Sprievodnými príznakmi detoxikácie môžu byť nepríjemné stavy podobné chrípke, mierne bolesti hlavy a poruchy spánku.

 

Všetky tieto príznaky sú dočasné a sú súčasťou bežnej odozvy na adaptáciu organizmu. Jeden z piatich ľudí má dosť silnú odozvu na detoxikáciu. V týchto prípadoch, následné reakcie sú postupne slabšie. Niekedy človek musí vydržať nepohodlie na ceste k oslobodeniu, k lepšiemu zdraviu a pohode. Vážne chorým ľuďom sú vo všeobecnosti odporúča pomerne rýchlo prejsť na maximálnu dávku bez ohľadu na dočasné obtiaže.

 

MGQzYTM