S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

 

PARTNERI


»

Jedzte rastlinnú potravu
To nie je zložité - hovoríme o ovocí a zelenine. Nezaťažujte sa glykemickým indexom, glykemickým zaťažením a podobnými módnymi slovami, pretože si tak veci len komplikujete - stačí použiť sedliacky rozum!

Jahody, čučoriedky, jablká, pomaranče, kivi, maliny, banány sú fantastické, jedzte ich celé, alebo si sami vylisujte šťavu. Vyhýbajte sa väčšine hotových ovocných štiav. Hoci často deklarujú, že sú robené z čerstvých plodov, nie z koncentrátov a bez konzervatov, obsahujú veľa pridaných cukrov, aróm a konzervantov. Viem, že príprava čerstvej šťavy je časovo náročná a nie vždy si môžete zohnať čerstvé ovocie. Moja rada! Veľmi dobré sú sušené ovocné šťavy. Na našom trhu zatiaľ nie sú veľmi dostupné, ale v zahraničí sú veľmi obľúbené. Vyrábajú sa modernými šetrnými spôsobmi sušenia (liofilizácia, vákuové sušenie), pri nízkych teplotách z čerstvých plodov.  Zachovávajú si svoju výživovú hodnotu, netreba pri nich použiť stabilizátory a dajú sa ľahko pripraviť.

Zelenina na druhej  strane ( listová aj hľúzová), kapusta, zelená paprika, cvikla, červená paprika, kel, špenát, hríby, cícer, paradajky, zelené fazuľky, brokolica, hrach atď sú chutné a výživné. Platí o nich to isté, jedzte ich čerstvé vo forme šalátov, štiav, alebo tiež v práškovej podobe ako nápoj.

Snažte sa jesť rôzne farby, pretože každý pigment znamená iný typ fytochemikáli. Urobte si pestrú zmes zelených, červených, modrých ......... plodov, ktoré znamenajú prínos pre vaše zdravie, očistu, detoxikáciu a ochranu pred voľnými radikálmi.

Okrem toho, že ovocie  a zelenina sú bohaté na nevyhnutné vitamíny a minerály, sú plné užitočných rastlinných látok nazývaných fytonutrienty. Patria medzi ne také látky ako karotenoidy, flavonoidy, lignany, indoly, saponíny, fosforové zlúčeníny, polyfenoly, monoterpény a mnoho iných.

Na biologickej úrovni, tieto fytonutrienty nie sú nevyhnutné pre normálne fungovanie nášho tela, hrajú však neuveriteľne aktívnu úlohu pre naše zdravie. Pomáhajú našim bunkám ako prevencia proti mutáciám spôsobeným škodlivými látkami ( antioxidanty), sú protizápalové a celkovo nám pomôžu odčiniť škody, ktoré páchame na našom tele.

Ako s odporúčaniami pre živočíšnych potravinách, uistite sa, že užívate kvalitné zdroje ovocia a zeleniny ako je to len možné. Zabránite tak aby vám uškodili toxíny alebo pesticídy, ktoré môžu byť použité pri ich pestovaní. Tieto toxíny môžu pôsobiť škodlivo nielen pre vás, keď ich zjete, ale škodia ja rastlinám ( znížený obsah vitamínov minerálov a ostatných fitonutriento)v.

Dôležité: Všimnite si, keď poviem, "Rastliná potrava" tu mám na mysli konkrétne iba ovocie a zeleninu, a nie obilniny. Dokonca ani cereálie, musli a podobne. Mnohé z týchto produktov ani zďaleka nie sú tak zdravé, ako o nich tvrdia ich výrobcovia. Už viete, prečo sú obilniny nevhodné pre vaše zdravie a ako vám môžu spôsobiť, choroby, obezitu, únavu a depresie. Tak teda zdržte sa ich ako len môžete. Neskôr, keď dôjde k zlepšeniu vašeho stavu si môžete dopriať aj trochu produktov z obilnín. Majte ale na mysli, že sú len doplnkom stravy a nemali by tvoriť jej podstatnú časť. Pre mnohých to bude ťažké, ale je to najdôležitejší krok, ktorý môže mať vplyv na lepšie zdravie. Pointa je jednoduchá, zakaždým keď budete jesť, vždy sa snažte mať aj porciu ovocia alebo listovej zeleniny.

Kvalita ovocia zeleniny: V Nemecku bol robemý výskum, koľko výživnýc látok obsahuje ovocie zelenia, ktorú si bežne kupujeme. Bolo zistené, že v dôsledku zintenzívnenia produkcie, ako aj nových postupov zberu a uskladnenia obsahujú bežne dostupné potraviny až o 35-50% menej fytonutrientov ako tomu bolo pred 20 rokmi. Niekedy sa už obsah vitamínov, antioxidantov a iné minerálov ani nedal merať. Zelenina a ovocie sa zberajú ešte nedozreté a (dozrievajú v skladoch).

Najlepšia rada je jesť prirodzene dozreté a čerstvé ovocie zeleninu, vtedy, keď prirodzene dorastie v prírode. Druhou možnosťou sú bio produkty, ktoré majú organický certifikár ( ten by mal byť zárukou ich ekologického postovania ako aj výživových hodnôt).

OGZmYTUw