S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

 

PARTNERI


»
Niečo o druohoch zeleného jačmeňa

 

Užívanie listovej zeleniny je pre naše zdravie nevyhnutné je nespochybniteľné. Zoberme si bežnú zeleninu, rôzne šaláty (obyčajný hlávkový šalát, rukola, čínska kapusta, brokolica, a mnoho iných) dnes stoja ca 0,5 - 1 Eur za 125-150 g. To znamená, že kilo stojí ca 6-8 Eur. Z toho je 80-85% voda a zvyšok t.j. 150 g sú iné látky, z ktorých môžeme považovať za zdraviu prospešné ca 100 g. Teda 100 g využiteľnej sušiny stojí 6-8 Eur. a kilo teda 60-80 Eur

Ak sa zamyslíme nad kvalitou zeleniny, ktorú bežne dostaneme kúpiť ( nízky obsah vitamínov, minerálov atď.), nie je to žiadne terno. Možné riešenie je nákup zeleniny v BIO kvalite, ktoré sú podstatne drahšie. Teda za kvalitnú zeleninu by sme zaplatili minimálne 10-15 Eur za 100 g. výživných látok a kilo by stálo 100-150 Eur.

A teraz k výživovým doplnkom. Na trhu je ich mnoho v rôznych kvalitách. Väčšinou tvrdia, že sú á v bio kvalite a pod. Zoberme si zelený jačmeň. Vo svete sa vyrábajú rôzne druhy a delia sa do nasledovných skupín zoradených podľa ich výživovej hodnoty.

 

1.) Náš NUTRI ELEMENTS) 33:1 znamená, že na výrobu 1 kg prášku sa použije 33 litrov šťavy. Ak je tento jačmeň pestovaný organicky a má dostatok vitamínov, minerálov a fytonutrientov, tak si ľahko môžeme zrátať, že ak by sme si chceli kúpiť rovnaké množstvo bio listovej zeleniny, zaplatili by sme minimálne 150 Eur. Ak 100 gr. takéhoto jačmeňa stojí okolo 20 Eur, tak nie je o čom diskutovať. Problém je, že takýto jačmeň sa u nás doteraz nepredával, lebo je drahý aj v USA. Mnoho našich predajcov deklaruje, že predávajú práve túto kvalitu, o čom silne pochybujem. Lebo v USA sú len  dvaja výrobcovia tejto kvality a na Slovensko a do Čiech okrem nás dodávajú iba jednému inému odberateľovi.

2. )Zelený jačmeň 25:1 znamená, že sa pri výrobe použije 80% šťavy z jačmeňa 33:1 mletých sušených listov mladého jačmeňa 5:1 ako plnivo pre sprejové sušenie.

3.) Zelený jačmeň 20:1 znamená 50% šťavy mladého jačmeňa a 50% mletých sušených listov 5:1

4.) Zelený jačmeň s obsahom maltodextrínu prípadne kukuričného proteínu. Je klasický „fejkový“ jačmeň, ktorý sa u nás predáva najviac. Suší sa iba sprejovým sušením. Maltodextrín tam neslúži ako jeho predajcovia tvrdia na vylepšenie kvality, ale ako technologický nutný tzv. carier (nosič), ktorý do seba nasiakne šťavu, aby pri sprejovom sušení nevyletela len tak do vzduchu. Maltodextrín je jedna z najlacnejších surovín používaných v potravinárskom priemysle a kilo stojí ca 2 Eur.. Vyrába sa chemickou hydrolýzou škrobu. Jeho GI je ca 100. Teda veľmi vysoký a ja ho považujem za najhoršiuvec, ktorá spôsobuje civilizačné choroby. Kukuričný proteín je tam len na zvýšenie obsahu bielkovín, lebo jačmeň 33:1 obsahuje ca 35% bielkovín a jačmeň 4. by mal bez pridania ryžového proteínu iba15% bielkovín.

5.) Zelený jačmeň 10:1 znamená 20% šťavy jačmeňa a 80% mletých sušených listov

6.) Zelený jačmeň 5:1 znamená, že sú to len mleté sušené listy mladého jačmeňa. Tieto jačmene obsahujú minimálne množstvo enzýmov a ostatných fitonutrientov. Obsahujú veľa vlákniny, čo niektorí predajcovia udávajú ako prednosť. Vlákninu si však môžeme zaobstarať vo vyhovujúcej kvalite podstatne lacnejších prípravkov na trhu. Kvalita jačmennej šťavy sa hodnotí podľa obsahu chlorofylu , bioaktívnych enzýmov, a minerálov. Nie podľa obsahu vlákniny.

Šťava z maladého zeleného jačmeňa NUTRIELEMENTS obsahuje

- 3x viac chlorofylu ako bežné produkty 910mg/100 g

- o 30% viac bielkovín, s ktorých sa skladajú enzýmy až 37/100g

- o 30% viac minerálov ako bežné produkty

 

 

 

 

 

MjQyYjQyZ