S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

 

PARTNERI



Je zelená strava bezpečná?

Hrozí nám nejaké nebezpečenstvo od zelených potravín ako je chlorella, mladý jačmeň a spirulina ? Určite nie.....

Jedny z najpoužívanejších potravinových doplnkov, ktoré sa nielen v našej krajine, ale po celom svete jej sú zelené potraviny , ktoré obsahujú zdraviu veľmi prospešné látky. Aby som bol konkrétny, jedná sa o čisto prírodné látky s názvom chlorella , spirulina a mladý jačmeň . Majú na naše telo veľmi pozitívny vplyv, a zvlášť potom na náš imunitný systém. V súvislosti s takou obľúbenosťou sa však vyrojili mnohé informácie a špekulácie, ktoré majú za cieľ otvoriť diskusiu o nezávadnosti týchto látok.

Samozrejme, tak ako celá rada iných látok, aj zelené potraviny môže nejaké "ťažkosti" priniesť. To ale nie je spôsobené nimi samotnými, ale alergickými reakciami človeka, ktorý tieto látky jej. Alergie sú totiž po celom svete bežné, a tak sa skrátka môže stať, že človek môže byť alergický aj na tieto látky. To však rozhodne neznamená, že by boli akokoľvek závadné. Sú ľudia, ktorí sú alergickí na orechy či dokonca mlieko, az toho dôvodu tiež nehovoríme o tom, že by bolo mlieko nrbo orechy škodlivé.

Ak by sme sa zamerali na priebeh týchto alergických reakcií, potom majú veľmi podobné príznaky ako u mnohých iných alergií. Začína to hlavne začervenaním pokožky, as tým súvisiacim svrbením. V niektorých prípadoch sa môže objaviť aj vyrážky. Výnimočne sa môžu objaviť rôzne opuchy, a to najčastejšie v oblasti tváre. Vo výnimočných prípadoch môže mať alergie ešte závažnejšie príznaky, medzi ktoré patria problémy s dýchaním - odborne je tento stav nazývaný ako anafylaktický šok. V týchto prípadoch už je nevyhnutná pomoc lekára. Zo svojej vlastnej skúsenosti môžem napísať, že sa to týka menej ako 0,5% ľudí . Lekára by sme však mali vyhľadať aj pri bežných príznakoch alergie, ale rozhodne to nie je tak akútne, pretože výraznejšie nebezpečenstvo nehrozí.

Pokiaľ na zelené potraviny nie je naše telo zvyknuté, môžu sa krátkodobo objaviť aj ďalšie drobné ťažkosti. Medzi tie patrí mierna bolesť hlavy, drobná kožná vyrážka, alebo hnačka či zápcha. To všetko ale nie sú príznaky alergie ako takej, ale toho, že látka začína v našom tele pôsobiť. Zvlášť výrazné môžu byť tieto prejavy v prípadoch, kedy naše telo skutočne nie je v dobrej kondícii a tak ho náhly prísun prospešných látok výrazne prekvapí. Tie totiž začnú pomaly pôsobiť, čo má vplyv na uvoľňovanie a odstraňovanie toxínov, ktoré môžu byť v našom tele uschované a tieto ťažkosti tak priniesť. Ak sa u nás tieto ťažkosti objavia, existuje niekoľko jednoduchých pravidiel. Jednou z možností je zníženie dávkovania alebo úplného prerušenia až do ustúpenia problémov. Spolu s tým by malo dôjsť aj k zvýšeniu pitného režimu, pretože telo tak bude rýchlejšie vylučovať látky, a tak sa daných ťažkostí zbaví. Akonáhle je všetko v poriadku a opäť sa cítime dobre, môžete pokračovať s jedením, prípadne ak sme len dávku znížili, potom ju začať opäť postupne navyšovať.

Ďalšou možnosťou "riziká", na ktoré sa snažia niektorí ľudia upozorňovať, je stav, kedy môžu byť zelené potraviny kontaminované rôznymi toxínmi. Tie sa tak do nich môžu dostať prostredníctvom pôdy, či kontaminovanej vody. Najčastejšie sa môže jednať o kontamináciu ťažkými kovmi, alebo látkami obsiahnuté v hnojivách. Aj v tomto ohľade sú akékoľvek obavy zbytočné. Ak budeme užívať potravinové doplnky od skutočne renomovaného výrobcu a budeme ich kupovať iba oficiálnou cestou, nemusíte mať obavu z toho, že by došlo k akejkoľvek kontaminácii počas spracovania. Okrem iného aj ak by napr Chlorella priniesla do tela ťažké kovy, odnesie sa si ich opäť so sebou preč, pretože veľmi dobre ťažké kovy absorbuje.

Ak už o konkrétnych problémoch, ktoré môže konzumácia týchto látok spôsobiť, hovoríme, určite je dobré tiež spomenúť, že môžu v niektorých prípadoch negatívne reagovať s niektorými liekmi, ktoré užívame na iné naše zdravotné problémy. Okrem negatívnych reakcií môžu tiež znižovať účinnosť daných liekov. Ideálnym príkladom sú lieky na riedenie krvi. Vzhľadom k prítomnosti vitamínu K v týchto potravinových doplnkoch, by sa nemali zelené potraviny jesť v akútnej fáze ochorenia, naopak v neakútne sú prospešné. Ďalej nie je vhodné ich jedenie počas ožarovania (a to primárne zelený jačmeň ), a to v období troch dní pred začiatkom celého ožarovacieho cyklu, počas neho a aj tri dni po ňom. Rovnako tak by sme sa mali zeleným potravinám vyhýbať, pokiaľ u nás došlo k transplantáciu niektorého z vnútorných orgánov. V tomto ohľade je stanovený veľmi prísny režim po dobu deviatich mesiacov. Počas transplantácie a po nej dostávame lieky na zníženie imunity, ale zelené potraviny ju zvyšujú, čo je nežiaduce. S tým súvisí aj rôzne iné zákroky, ako napríklad operácie. Jedným z náročnejších zákrokov je operácia tráviaceho systému. V týchto prípadoch sa odporúčam užívanie vynechať až na dva mesiace pre chlorellu a aspoň 2 týždne pre mladý jačmeň. Rovnako tak by nám mala byť zapovedaná pri Crohnovej chorobe v aktívnej fáze chlorella (dráždi mechanicky čreva), mladý jačmeň je vhodný (hojí sliznice), pri ulceróznej kolitíde v aktívnej fáze (platí to isté čo u Crohnovej choroby), ďalej pri akútnej pľúcnej embólii či zápalu hlbokého žilového systému. Hoci sa môže na prvý pohľad zdať, že obmedzenie je viacero, rozhodne sú tieto opatrenia nevyhnutné. Vplyv mnohých vitamínov a látok, ktoré zelené potraviny obsahujú, totiž môžu mať síce pozitívne účinky v mnohých oblastiach, ale niekedy môže dôjsť práve k zníženiu účinnosti daných liekov. Medzi lieky patria aj antikoncepcia aj keď sa to tak na prvý pohľad nemusí zdať. Medzi jedením zelených potravín a užívaním liekov by mala byť minimálne 60 minút pauza, inak by mohlo dochádzať k zníženiu účinnosti liekov, čo zrovna u antikoncepcie je dosť nežiadúce.

Pamätajme si, že zelené potraviny žiadne choroby nespôsobujú, avšak keď prídu do tela, začnú choroby a problémy inštinktívne vyhľadávať a vynášať na svetlo.

Je vhodné najprv dbať na naše celkové uzdravenie, a až potom pomýšľať na celkové zlepšenie fungovania nášho tela. A v tomto ohľade sú účinky tejto látky doslova nenahraditeľné, čo potvrdzuje celý rad spokojných ľudí.

 

NjVkMjcx